Vitamina A

O que é

Vitamina A é um micronutriente essencial que o nosso organismo não é capaz de produzir, ou seja, a vitamina A precisa ser ingerida através de alimentos e/ou suplementação.

O que faz

A vitamina desempenha algumas funções no nosso corpo, ela:

- Auxilia no funcionamento do sistema imune
- Contribui para manutenção da Visão
- Contribui para a Manutenção da pele
- Auxilia na manutenção das mucosas

Onde encontrar

Os alimentos ricos em vitamina A são:

Na forma de retinol:

- Leite
- Vísceras
- Ovos

Na forma de caratenóides:

- Espinafre
- Brócolis
- Batata-doce
- Pimentão vermelho
- Mamão
- Tangerina
- Melancia
- Tomate

Curiosidades

Você sabia? A vitamina A pode ser dividida em dois grupos de acordo com a sua origem na natureza:

Origem Animal: vitamina A pré-formada retinol, que já é absorvida e utilizada pelo organismo.

Origem Vegetal: pró vitamina A – carotenóides que são metabolizadas e transformadas em retinol no fígado.

O retinol dos produtos da linha Lavitan está sob a forma de acetato de retinol, que possui biodisponibilidade e é bem absorvida pelo organismo.

Artigos Científicos

Role of Vitamin A in the Immune System

Vitamin A (VitA) is a micronutrient that is crucial for maintaining vision, promoting growth and development, and protecting epithelium and mucus integrity in the body. VitA is known as an anti-inflammation vitamin because of its critical role in enhancing immune function. VitA is involved in the development of the immune system and plays regulatory roles in cellular immune responses and humoral immune processes. VitA has demonstrated a therapeutic effect in the treatment of various infectious diseases. To better understand the relationship between nutrition and the immune system, the authors review recent literature about VitA in immunity research and briefly introduce the clinical application of VitA in the treatment of several infectious diseases.

The basic and clinical science underlying carotenoid-based nutritional interventions against ocular disease

The human macula uniquely concentrates three carotenoids: lutein, zeaxanthin, and meso-zeaxanthin. Lutein and zeaxanthin must be obtained from dietary sources such as green leafy vegetables and orange and yellow fruits and vegetables, while meso-zeaxanthin is rarely found in diet and is believed to be formed at the macula by metabolic transformations of ingested carotenoids.

Produtos que contém
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