Óleo de semente de Gergelim

O que é

O óleo de semente de gergelim é um ingrediente valioso em cosméticos devido às suas propriedades emolientes, hidratantes e antioxidantes, tornando-o útil para cuidados com a pele e cabelo. Também é muito utilizado na culinária e em vitaminas, já que é uma fonte rica de ácidos graxos essenciais, incluindo ácido linoleico e ácido oleico, que são importantes para a saúde do coração, do cérebro e do sistema imunológico.

O que faz

O óleo de semente de gergelim é rico em antioxidantes, como sesamol e sesamin, que podem ajudar a proteger as células contra danos oxidativos e prevenir o envelhecimento prematuro. Esses antioxidantes também podem ajudar a reduzir a inflamação no corpo e melhorar a saúde cardiovascular.

Além disso, também é uma excelente fonte de vitamina E, que é um antioxidante poderoso que ajuda a proteger as células contra danos oxidativos e a manter a pele, o cabelo e as unhas saudáveis.

Onde encontrar

O gergelim é uma planta herbácea que produz sementes pequenas e ovais, que são ricas em nutrientes e óleo. As sementes de gergelim são cultivadas em várias partes do mundo, incluindo Ásia, África e América do Sul.

Artigos Científicos

Sesame ( Sesamum indicum L.): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications

Sesame (Sesamum indicum L.), of the Pedaliaceae family, is one of the first oil crops used in humans. It is widely grown and has a mellow flavor and high nutritional value, making it very popular in the diet. Sesame seeds are rich in protein and lipids and have many health benefits. A number of in vitro and in vivo studies and clinical trials have found sesame seeds to be rich in lignan-like active ingredients. They have antioxidant, cholesterol reduction, blood lipid regulation, liver and kidney protection, cardiovascular system protection, anti-inflammatory, anti-tumor, and other effects, which have great benefits to human health. In addition, the aqueous extract of sesame has been shown to be safe for animals. As an important medicinal and edible homologous food, sesame is used in various aspects of daily life such as food, feed, and cosmetics. The health food applications of sesame are increasing. This paper reviews the progress of research on the nutritional value, chemical composition, pharmacological effects, and processing uses of sesame to support the further development of more functionalities of sesame.

Sesamin and Sesamolin: Nature's Therapeutic Lignans

Sesame oil is commonly used as antioxidant. Sesamin (SA) and sesamolin (SO) are major lignans (a non-fat constituent) in sesame seed oil, inhibit 5-desaturase activity and cause accumulation of dihomo-- linolenic acid (DGLA), a precursor of 1-series prostaglandins, and the decreasing production of proinflammatory 2-series prostaglandins and 4-series leukotrienes. Diets supplemented with SA and/or SO, lower serum levels of interleukin (IL)-1, IL-6 but elevate IL-10 in mice after lipopolysaccharide (LPS) exposure. Mice fed with sesame seed oil have a 65% survival rate after cecal ligation and puncture as compared with the 20% survival in the controls.

Produtos que contém
este ingrediente